RTVTK

Nedelja
29 Mar
 • Prijava
 • Registration
  *
  *
  *
  *
  *
 • Traži
Text size
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size

Rudnik mrkog uglja Banovići: Uposleno 140 novih rudara

E-mail Ispis PDF
Banovićani koji su na konkursu dobili posao u Rudniku mrkog uglja Banovići, potpisali su tokom sedmice ugovore o radu sa poslodavcem. U tri smjene juče je s obukom i probnim radom u rudničkim pogonima započelo 140 radnika.
Polovina ih sišlo u jamu Omazići, a preostali na kopove, separaciju i na željeznic, piše Dnevni avaz.
U Rudnik mrkog uglja Banovići stiglo je pismo premijera Federacije BiH Nermina Nikšića, u kojemu on izražava zadovoljstvo zbog mogućnosti da se na posao prime ljudi s evidencije nezaposlenih te obavezuje čelnike ovog rudnika da izvještaj o zapošljavanju novih radnika podnesu Vladi FBiH.
Generalni direktor RMU Banovići Munever Čergić kaže da su se uvjeti za zapošljavanje novih radnika stvorili nakon penzionisanja određenog broja rudara koji su imali beneficirani radni staž, ali da su kandidati morali proći stroge kriterije za prijem.
 - Osim školske spreme za određene poslove, kandidati su morali biti i fizički spremni. Od 1.811 prijava na konkurs, 600 kandidata zadovoljavalo je prvi prijemni krug. Komisija je bodovala testove koje su radili, a imali su razgovore i sa psihologom vještakom. Na detaljnim  ljekarskim pregledima osam kandidata ocijenjeno je kao nesposobno za rad pa smo, umjesto njih, pozvali one koji su slijedili po spisku s bodovima - pojasnio je Čergić konkursnu proceduru.
U Rudniku mrkog uglja Banovići svjesni su da ima nezadovoljnih rezultatima konkursa. Njima poručuju da se ponovo okušaju u januaru naredne godine, kada se očekuje raspisivanje novog konkursa za još 160 radnih mjesta.
- Upravo smo se vratili iz Poljske, odakle će nam za desetak dana stići nova oprema za podzemnu eksploataciju. Krajem januara počet ćemo je montirati u jami. Trebat će nam 100 novih radnika da rade na toj opremi. Ostale ćemo zaposliti na drugim pogonima - dodao je Čergić.
  Čitanja:1391