RTVTK

Petak
27 Mar
 • Prijava
 • Registration
  *
  *
  *
  *
  *
 • Traži
Text size
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size

Konkursi za prijem u MUP TK?

E-mail Ispis PDF

Prijemi i konkursi za rad u državnim službama uvijek izazivaju posebnu pažnju i njihova regularnost se dovodi u pitanje. Nije ni čudo, jer san svakog Bosanca i Hercegovca je rad u državnim službama. Budžet i sigurnost koju on sa sobom nosi svima nama su izazov. Trenutno je aktuelan prijem radnika u Ministarstvu unutrašnjih poslova TK... Istraživali smo ima li kakvih neregularnosti?

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona nedavno je objavilo Konkurs za prijem tri državna službenika. Traže se šef kabineta, analitičar i osoba koja će se baviti poslovima pristupa informacijama. Konkurs je objavljen osmog avgusta u dnevnoj novini. Međutim, nije objavljen na službenoj stranici MUP-a. Zanimalo nas je da li je ovim narušena njegova transparentnost?  

"Poslove raspisivanja i provođenja konkursnih procedura za prijem državnih službenika provodi Agencija za državnu službu FBiH," rekao je za RTV TK Hajrudin Imširović, sekretar MUP-a TK.
Zapošljavanje policajaca i administrativnih radnika u cijelosti je u nadležnosti Ministarstva. Takvi se konkursi obavezno objavljuju na stranici. Poslovi koji su u nadležnosti Agencije za državnu službu se tretiraju malo drugačije. Agencija je ta koja diktira pravila i bira kako i gdje da objavi konkurs.
"Znači, Ministarstvo nema obavezu da objavi konkurs na službenoj stranici," dodaje Imširović.
Pitanje je zapravo kakvo je mišljenje javnosti o konkursima. Često im pristupaju sa nepovjerenjem, i misle da je namješten. Legalnost prijema, kada je Ministarstvo unutrašnjih poslova, može se uvijek provjeriti. Prijem nadgleda i Komisija, koja objavljuje spisak kandidata i svih onih koji su prošli testove. Tu su i liste onih koji ne zadovolje. Poslove koji nisu u nadležnosti MUP-a nadzire predhodno pomenuta Agencija.

  Čitanja:1137