RTVTK

Petak
24 Okt
 • Prijava
 • Registration
  *
  *
  *
  *
  *
 • Traži
Text size
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size

Nova esencijalna lista lijekova - problemi stari

E-mail Ispis PDF
   Nova lista lijekova koji idu na teret sredstava Zavoda zdravstvenog osiguranja povećana je za 124 lijeka. Esencijalna lista usklađena je sa federalnom i broji 384 lijeka. Ovo nije jedina izmjena jer je s namjerom ekonomisanja sada pacijentima ponuđen isti lijek od više proizvođača.
Neki od ponuđenih lijekova na novoj esencijalnoj listi su i tri puta jeftiniji.  Ponudom istog lijeka različitih proizvođača ostavljena je mogućnost za uštedu sredstava Zavoda zdravstvenog osiguranja. Uvodjenje dvije ili tri paralele lijekova, prema riječima Nedžada Djedovića pomoćnik ministra za zdravstvo TK, način je da se prevaziđu problemi oko snabdijevanja lijekova na tržištu. Problem, medjutim, nastaje kada se pacijent s propisanom terapijom nađe u apoteci. Nepopunjena paleta lijekova onemogućava  farmaceute da izdaju lijek. Ovom nesuklađenošću najviše su pogodjeni pacijenti porodične medicine sa hroničnim bolestima i potrebom za lijekovima sa esencijalne liste.
Dr. Muamera Vrabac Mujčinagić, predsjednica Udruženja porodične medicine zbog čestih vraćanja pacijenata ljekarima misli da apoteke nisu spremne dočekale uvodjenje nove esencijlane liste. Trebaće vremena, kaže dr Vrabac Mujčinagić da se vidi kakve su prepisivačke navike i ljekara i pacijenata. 
Podatak o snabdjevenosti lijekovima sa nove esencijalne liste u JZU „Gradske apoteke“ nismo dobili jer je, prema riječima sekretarice u više navrata, direktorica Amra Mutapčić imala sve termine zauzete. Apoteke su, kaže Nedžad Djedović, prema ugovoru dužne da nabave sve lijekove sa liste. On također podsjeća i na osnovno pravilo da ljekar piše terapiju a farmaceut ima pravo samo da koriguje dozu. Ljekarima dodatno opterećenje predstavlja i 4 vrste recepata za propisivanje lijekova sa esencijalne liste.
Udruženje ljekara porodične medicine, kaže dr. Vrabac Mujčinagić, pokrenulo je inicijativu prema Ministarstvu TK da lijekovi sa esencijalne liste idu na jedan oblik recepta umjesto dosadašnjih 4. Umjesto papirologijom ljekarima porodične medicine bilo bi ostavljeno više  vremena da se posvete pacijentima.
  Čitanja:3040
Baner

Informativni program

Vijesti

 

Radno-pravni status radnika tema sljedeće emisije "Argumenti"

 

 

Upitna jesenja sjetva strnih žita i krmnih kultura na njivama u TK

Vlada Tuzlanskog kantona nedavno je prihvatila Plan jesenje sjetve u 2014. za područje T...

Zanimljivosti

 

Od svih hladno prešanih ulja, konopljino je najbolji „čistač“ organizma.

To je jedino biljno ulje koje sadrži idealan omjer omega 3 i omega 6 nezasićenih masnih ...

 

Pogledajte 3D štampanje predmeta od stakla u pustinji pomoću Sunca

alt=""
Trenutno aktivnih Gostiju: 386 i Članova: 3